Het is vrijdag 27 januari als om 19:00 uur de deuren van de Witte Leeuw voor het eerst open gaan voor het traditionele sauwelweekend wat na 2 jaar afwezigheid eindelijk weer op een normale manier kan gaan plaatsvinden. Het publiek schuifelt rustig naar binnen en zoekt een goed plaatsje in de zaal, in afwachting van al het moois wat die avond gaat komen.

Om 11 voor 8 opent de nieuwe presentator Jan-Willem Prinsen de avond die pas officieel kan beginnen als onze Prins Bertus d’n Leste met zijn gevolg in polonaise de zaal is ingekomen op de klanken van “Dit wordt mijn dag” van WC Experience. De 5-koppige vakjury onder leiding van Ella van Schijndel-van Steijn wordt voorgesteld. Zij hebben de zware taak om te bepalen wie vanavond de titel van “Oppersauwelaar van het Faantelaand” in hun categorie gaat winnen. Dit jaar is het sauwelen voor de 14-plussers en de volwassenen namelijk voor het eerst een gecombineerd evenement. In beide categorieën hebben we 3 deelnemers.

Er wordt over beide avonden ook nog gestreden om de publieksprijzen die op zaterdagavond uitgereikt zullen worden.

CV Tjop-Tjop won vorige week het Blèren tijdens 4 Weeke Vurraf en ze komen dit weekend een aantal keer optreden om hun hit te promoten. Een pakkende carnavalsknaller die iedereen inmiddels mee kan blèren.

Tijd om te gaan sauwelen! Ilse Delissen (13 jr.) is speciaal uit de May gekomen om de zaal op te warmen. Ze weet de zaal al goed te pakken met haar creatie als Heidi. We hopen haar nog eens terug te zien in onze 14+ ton.

De eer is aan Pieter Peters om de 14+ wedstrijd te openen. Als “Prins” komt hij in de ton, maar wat voor prins weet hij eigenlijk nog niet zo goed; Bobby Prins, keukenprins, Winkler Prins? Uiteindelijk blijkt de rol van Prins Carnaval hem toch het beste te passen, hij kaapt de rol van Prins Bertus d’n Leste en neemt hij ook nog zijn Raad van Elf mee. Hij krijgt alleen niet de kans om zijn rondje af te maken want hij wordt door Jan-Willem teruggeroepen op het podium. Hij mag uit handen van Jeugdprins Seth de speciale jeugdonderscheiding, de “Gouden Papleepul” in ontvangst nemen. Zeker dik verdiend!

Als eerste volwassene is Simon de Jongh aan de beurt. Simon heeft een bijzondere primeur want hij is de eerste sauwelaar die in het Faantelaand in alle categorieën heeft deelgenomen; jeugd, 14+ en nu dus voor het eerst bij de volwassenen. Hij komt in de rol van Hoorn Blazer, een Oostenrijker die veel meemaakt en van alles doet, behalve op zijn grote Alpenhoorn blazen. Also, also, misschien ziet u hem hem nog eens op Oktoberfest Dongemond een nieuwe poging wagen om geluid uit dat ding te krijgen

Sophie Peters is de volgende bij de 14-plussers. De voorzitter van Duivenmelkvereniging “De Leste Witpen wint” heeft vanavond haar fanatieke achterban meegenomen en dat zal de rest van de zaal weten ook. Enthousiast vertelt ze over de belevenissen met haar clubke terwijl ze de zaal af en toe trakteert op wat duivenvoer. Er werd nog tot laat gestofzuigd in de Witte Leeuw…

De nestor onder de deelnemers is Ruud de Vetter. Als Kobus de Mantelzorger gaat hij dit jaar de strijd aan met de jonkies en doet dat op de hem kenmerkende wijze. Met een grote grapdichtheid neemt hij het publiek mee in de wereld van het verzorgingshuis waar hij als mantelzorger voor zijn moeder van alles meemaakt.

Nellis de Nar, dat is de kleurrijke creatie waarin Jelle van Groezen als 3e 14-plusser deze keer zijn kletspraat komt verkopen. In deze rol kan hij het natuurlijk niet nalaten om onze leutvorst Prins Bertus d’n Leste en zijn Raad van Elf eens goed op de hak te nemen. Of ze hier later thuis nog over geruzied hebben is niet bekend maar de verwachting is dat ze er vooral hard om hebben gelachen samen.

Demi van Dongen uit Made was een aantal jaren terug al 2 keer bewonderen in de 14+ ton. In 2014 werd ze 3e maar in 2017 kwam ze terug en pakte ze de winst! Nu komt ze als laatste deelnemer bij de volwassenen in de ton als Elluke de Stewardess. Er gebeurt van alles bij haar aan boord. Ze vliegt van de ene grap naar de andere en ook diverse lokale bekenden blijken het nogal eens bont te maken tijdens een vlucht of op het vliegveld.

Als de jury de uitslag heeft bepaald is het tijd voor de prijsuitreiking.

Bij de 14-plussers pakt Sophie Peters de 3e prijs, broer Pieter wordt 2e en daarmee is de titel “14+ Oppersauwelaar van het Faantelaand” voor Jelle van Groezen!

Bij de volwassenen is de 3e prijs voor Ruud de Vetter, pakt Demi van Dongen de 2e prijs en bij zijn volwassenen-debuut is de titel “Oppersauwelaar van het Faantelaand” dit jaar voor Simon de Jongh!

Op zaterdagavond strijden deze toppers verder want er is immers nog een prijs te behalen, de publieksprijs.

Sommigen vinden dat zelfs de mooiste prijs want ze doen het tenslotte allemaal voor hun publiek.

De avond wordt geopend door Luc Fijneman, hij heeft vanmiddag als Thuur Frituur de titel bij het jeugdsauwelen in de wacht gesleept. Tussen de sauwels door zorgt Blaaskapel de Zwervers voor de muzikale omlijsting van deze 2e sauwelavond.

Het publiek blijkt eensgezind met de vakjury want ook de publieksprijzen zijn voor Jelle van Groezen en Simon de Jongh!

Zondagochtend, tijd voor het traditionele sauwelontbijt. Live op SLOG radio en tv wordt in de uitzending van Aswin Joore teruggeblikt op 2 mooie sauwelavonden. Deelnemers feliciteren en bedanken elkaar met ludieke cadeaus en ook de commissie heeft een bedankje voor de sauwelaars. Allemaal worden ze geïnterviewd en delen hun ervaringen met Aswin en natuurlijk alle kijkers en luisteraars.

De sauwelcommissie feliciteert alle deelnemers met de behaalde prijzen en kijkt trots en tevreden terug op het mooie weekend. We danken natuurlijk onze sauwelaars voor hun inzet en deelname. Een speciaal woord van dank aan alle bezoekers voor hun aanwezigheid en waardering, Jan-Willem Prinsen voor de vlekkeloze presentatie, Linda voor het schminken, Björn, Lisa en personeel van de Witte Leeuw voor de gastvrijheid, Werner van Elst voor het geluid, Connie en Christine voor het entertainment, De Zwervers voor de muzikale omlijsting, de SLOG voor de live-uitzending en opnames en natuurlijk de Sauwelcommissie en het COR-bestuur voor de organisatie. Tot volgend jaar!