CARNAVAL OP HET FAANTELAAND WAS WEER ALS VANOUDS

We mogen weer terug kijken op een Faantastiche carnaval, na 2 jaar op aangepaste manier carnaval vieren konden we het dit jaar weer op de “ouderwetse” manier vieren. Dit jaar stond in het teken van verandering en aanpassing en vooral de onzekerheid. Want hoe gaat het zijn na die 2 jaar, heeft iedereen er nog wel zin in maar ook of dat het financieel passend is gezien de hogere prijzen. Terugkijkend op een geweldige carnaval kunnen we concluderen, we waren er aan toe!

Het begon allemaal op één week voor de ellufde van de ellufde. Het jeugdsauwelen van 2022 inhalen en de jeugdraadpresentatie van 2023. Prins Seth kon zo al een voorschot nemen op Prins Bertus d’n Leste.  Een week later op de ellufde van de ellufde bij het Prinseroile oep de Kiosk (een evenement wat dit jaar voor de tweede x op rij werd gehouden in de buitenlucht, op de haven achter de kiosk) zou hij namelijk de scepter van Jacobus d’n 26e overnemen.

Dit jaar zouden er nog enkele veranderingen aankomen, zo werd het Blèren onderdeel van 4 weeke vurraf, werd het volwassenen sauwelen samen gevoegd met de 14+ en de jeugd gezamenlijk in één weekend gehouden. Vernieuwing was er ook, want in samenwerken met de “natte” horeca was daar op de zondag een week voor carnaval het kroegkoijere, een evenement voor jong en oud om bij alle kroegen te genieten van verschillende programma’s en je stempels te behalen.

Onzekerheid was er ook dit jaar bij de COR: was er wel genoeg animo voor de evenementen?  Hoe heeft iedereen de 2 jaren dat we het oep d’n dam moesten vieren ervaren? Leeft carnaval nog wel voldoende? Daarnaast kwam ook nog eens kijken dat alles vele malen duurder was geworden, de consumptiemunten bijvoorbeeld, hoe duur zouden deze gaan worden. Gezien de tarieven om ons heen, heeft de horeca een mooie prijs gehanteerd. Gedurende de carnaval zag je en voelde je dat carnaval weer ging leven, laten we dat gevoel vast houden!

Op de vrijdag was de opening van de carnaval, niet zoals vanouds op het gemeentehuis maar bij de zatte zusters (7 zusters) in Raamsdonk. De jeugdraden, raden, besturen en overige genodigde hebben carnaval gezamenlijk geopend. Vanuit het Faantelaand hebben we de S.L.O.G. in het zonnetje gezet met hun welverdiende bronzen NAR! Dit alles voor hun jarenlange inzet voor het Faantelaandse carnaval in beeld en geluid maar ook binnen onze 3 kernen.

Op zaterdag hebben we genoten van de optochten op het Potteschijterslaand en Den Haaykaant. Wat was dat een beleving. Het was een mooi voorproefje op wat er een dag later bij ons op ut Faantelaand door de straten zou gaan trekken. Om 13.49 was op carnavalszondag eindelijk na 3 jaar weer de start van de grotste oeptocht van ut Faantelaand. Was er eerst nog een storm, kwam daarna een pandemie die roet in de plannen gooide. Wij hebben weer echt genoten en aan het motto “wai kenne gin grenze”  deden de verenigen echt een eer aan want wat een creaties waren er. Het was ook te zien in de uitslag, zowel de publieks als vakjury hadden er moeite mee, het lag dicht bij elkaar.

Mooi om te zien dat alles dan samenkomt op het Heereplein tijdens de prijsuitreiking. Ook mooi om te zien hoe iedereen jong of oud, potteschijter, haaykaant of faant samen kunnen genieten van een mooie avond!

En dan de destaggenaovond, een avond vol emotie maar één waar we trots op mogen zijn. Sinds vorig jaar geven we deze avond wat extra licht met de verlichte faantekarretjes, we geven de jeugd het podium dat ze verdienen. Nog één keer schitteren in hun eigen optocht, de verlichte faantekarretjes optocht. De optocht werd voor gegaan door de grotste faant in het blauwe schoitje, gebouwd door het jeugdbouwproject onder leiding van CV de Gataopen en de jeugdraad. Aangekomen op het Heereplein werd de grotste faant op de klanken van het desatggenaovond lied verbraandt, Houdoe grotste Faant!

De prins met zijn raad, de jeugdprins met zijn gevolg hebben ook van alle evenementen kunnen genieten. Daarnaast hebben zij meerdere bezoeken gebracht bij verschillende instanties en doelgroepen die minder toegankelijk zijn. Zoals Prins Bertus d’n Leste zegt, mooi om die mensen zien te genieten, mooi om dat eens van deze kant mee te mogen maken. En zo is het maar net, soms vergeten wij hen die het moeilijk hebben, soms vergeten we hen die net wat anders zijn en soms vergeten we hen die er al een hele leven op hebben zitten, hoe mooi is het dan om ze even dat moment van geluk te geven, even laten genieten. Want al is het voor ons maar even, voor hun is het voor het leven!

Met het aansteken van een kaarsje in het Mariakapel willen we even stil staan bij hun maar ook bij hen die wij in het Faantelaand moeten missen, die we helaas de afgelopen jaren hebben moeten laten gaan. Even een moment van stilte, bezinning voordat het feest los kan barsten..

Via deze weg willen wij ook nog even stil staan en hen bedanken die het Faantelaandse carnaval en ver daarbuiten mogelijk hebben gemaakt. De vrijwilligers die vrijwel altijd belangloos klaar staan om ons te ondersteunen, de gemeente die de straten toch weer netjes hebben opgeruimd, de horeca die het toch maar weer voor elkaar hebben gekregen om het feest compleet te maken en boven al de sponsoren en adverteerders die ons en dus het faantelaandse carnaval financieel ondersteunen, zonder jullie geen carnaval! Daarnaast willen we alle deelnemers, verenigingen en faantekarretjes bedanken voor jullie inbreng in de grotste oeptocht van ut faantelaand en de verlichte faantekarretjestocht, jullie hebben het Faantelaand kleur gegeven.

Verder willen wij een ieder bedanken die heeft genoten van carnaval, voor jullie hebben wij het gedaan, voor jullie heeft iedereen zich ingezet!

Carnavalsorganisatie Raamsdonksveer