SAUWELGALA VAN ’T FAANTELAAND WEER GRANDIOOS!

op .

SAUWELGALA VAN ’T FAANTELAAND WEER GRANDIOOS!

Vrijdagavond 3 februari, de COR en de sauwelcommissie zijn er klaar voor: Het Sauwelgala 2017 voor de volwassenen kan beginnen! De verwachtingen zijn hoog gespannen. Zaal De Witte Leeuw is weer versierd, de muziek staat aan, de koffie is bruin, de  sauwelaars zitten bijeen in de skihut. Zij ‘delen’ hun zenuwen en ondertussen worden zij om beurten door Elly Akkermans gegrimeerd.

Ook dit jaar is het weer een spannende belevenis. Prins Theodorus d’n Irste neemt met zijn complete gevolg plaats in de zaal. Blaaskapel De Zwervers speelt dat het een lieve lust is. De stemming zit erin!

De vrijdagavond begint traditioneel met de welkomstwoordjes door de voorzitter van De COR en de Prins. Uiteraard mag de winnaar van het carnavalslied 2016 niet ontbreken. Vol enthousiasme bestijgt winnaar, Odeedan het podium en zingt uit volle borst hun geweldige carnavalshit “Naar de tattoosjop”.

Presentator Qu kondigt de warming up aan voor de avond; Demi van Dongen. De winnaar van de 14+ sauwelmiddag. Als “Elleke Popstar” opent zij de avond. Demi doet waarvoor zij is uitgenodigd en ‘werrumt’ het publiek lekker op. Als lappenpop vertelt zij haar belevenissen om ‘pop’ulair te worden. En regelmatig zijn dan ‘de poppe aon ‘t daanse’.

De jury zit klaar, met dit jaar Pim Kapitein als voorzitter. Daarnaast Ella van Schijndel, Kristel Zijlmans, René Huigen en Paul Marcelissen. Zij hebben de zware taak om de buuts te gaan beoordelen om zo uiteindelijk de Oppersauwelaar 2017 te bepalen.

De eerste deelnemer is ‘bij toeval’ Ronald de Kort. De creatie “De Passant” staat bomvol humoristische woordspelingen die vooral gericht zijn op het leven. Typetje “Toos de Ouwehoer” wordt gebracht door debutante Ria Joore. Niet in, maar naast de sauwelton, vertelt ze onder meer dat ze heel veel ooms heeft voor wie moeder het altoos gezellig maakt. Met haar  grandioze buut in, afwisselend in plat Fèrs en Zweuds strooit Karin Luppens  als ‘Thea van de Ikea’ haar humor de zaal in. Na haar wordt de buutemars ingezet voor Nick Fleischmann. Als viervoeter ‘D’n Straotjoekel’ betreedt hij  de zaal en vertelt hij dat het kruisen van verschillende beesten zeker voordelen kan opleveren. Na hem is het de beurt aan de tweede debutant in de Faantse sauwelton, Ruud de Vetter. ‘Kees Knipgaere’ bestiert een eigen kapsalon waar volgens zijn lieve vrouw geen schot in zit. Alle deelnemers weten de volledige aandacht van het geweldige publiek op zich te vestigen.

Na rijp beraad wordt de uitslag bekend gemaakt door de vakjury. Bij zijn eerste solistische deelname aan dit grootse evenement wordt Ronald uitgeroepen tot “Oppersauwelaar van ’t Faantelaand 2017”. Zijn prestatie wordt beloont met een schitterende wisselbeker en een zilveren beeldje van een sauwelaar in een sauwelton als blijvende herinnering.

Op de zaterdagavond staat Teun Marcelissen als warming up in de ton. Dit avondoptreden is een van de prijzen die hij op zaterdagmiddag heeft weten te veroveren als winnaar bij het Jeugdsauwelgala 2017. Onder begeleiding van muziekvereniging Switch wordt hij met een warm welkomstapplaus onthaald. Als kickbokser ‘Harrie Badder’ staat hij gruwelijk stoer in de ton. Met zijn dolkomische act krijgt hij het moeiteloos voor elkaar om ruim 300 bezoekers enorm te laten lachen.

Traditioneel wordt op beide avonden het publiek de gelegenheid geboden  om zijn of haar persoonlijke stem uit te brengen. De uitslagen van beide avonden worden bijeen geteld en bepalen zo de winnaar van de publieksprijs. Deze prijs is in 2017 in de wacht gesleept door Nick Fleischmann als ‘d’n Straotjoekel’!

Dankzij de geweldige sauwelaars heeft het sauwelpubliek zich ook dit jaar weer kostelijk vermaakt!