TEUN MARCELISSEN JEUGDOPPERSAUWELÈÈR 2017

op .

FAANTELAAND – Hij wist even niet wat ie moest doen. Juryvoorzitter Ad van den Kieboom had hem zojuist tot winnaar uitgeroepen. Het leek alsof Teun Marcelissen het alleen maar beleefde. Dat ie zelf van een afstand toekeek naar hoe hij werd gefeliciteerd met de titel. Een gat in de lucht springen past dan ook niet bij de bescheiden tonprater, die sinds kort Teunprater wordt genoemd.

Teun Marcelissen gunde het alle deelnemers. Zoals ze dat onderling allemaal deden. Het maakte ze geen van allen wat uit. De wederzijdse sportiviteit spatte er vanaf. Zo hard als Teun, alias Harrie Badder, in de ton om zich heen sloeg, zo ingetogen was ie bij zijn huldiging. Badder won op punten. En daar gaat het uiteindelijk om in de kickbokswereld. Teun was er echter niet minder blij om.

De twintigste strijd om de Jan Kuijpers Bokaal was van een ongekend hoog niveau. Jelle van Groezen zette al meteen hoog in. Als ijscoman Cor Netto zette hij de afgeladen volle zaal De Witte Leeuw gelijk in vuur en vlam.

Het was de opmaat naar een middag met louter goeie sauwels. Want Sophie Peters (Klaar de Verkeersregelaar) haakte meteen aan bij Jelle. Sophie betrok het publiek erbij en dat werd goed gewaardeerd.

Toen Tjibbe Bras zich vanachter zijn pet vol stro tevoorschijn had getoverd, brandde hij los over zijn boerenleven. Boer Hendrik Jos ontving regelmatig een open doekje van het publiek voor zijn verhaal.

Daarna was het de beurt aan Co van de Go. Dat typetje werd gespeeld door Simon de Jongh. Zo uitmuntend, dat de jury zijn presentatie wist te taxeren op een derde plaats. De zondagjury, bestaande uit carnavalsjeugd, vond hem zelfs de beste. Toen harkte Co een puntje meer bij elkaar dan Badder.

Bram van Uijen als Frie van de Animatie bereikte net als vorig jaar een podiumplaats. Zoals hij het publiek weet te bespelen, nijgt naar professionaliteit. In zijn rol als kindervermaker vermaakte hij de kinderen. Bram werd wederom tweede.

Thomas Weegenaar en Pieter Peters deden ook voor het eerst mee, maar dat was niet aan ze af te zien. Volleerd als routiniers speelden ze het spel van een razende reporter die Ajacied Davy Klaassen uithoorde.

Als laatste kwam kickbokser Harrie Badder in de ring. Hij wist de hooggespannen verwachtingen waar te maken. Maar wat maakte het uit. Het waren allemaal winaars. Met het publiek als grootste.

Ook voor Jeugdhofkapel De Smulnarren was het een vermakelijke middag. De dansmariekes Sophie, Lisa, Anne en Indy dansten de pannen van het dak. Jeugdprins Bram had het druk, samen met zijn wapendrager Levi. Prinses Jikke kon er helaas vanwege ziekte niet bij zijn. Hopelijk is ze snel weer opgeknapt, zodat ze Bram kan bijstaan.     

Zizi Pols, Anouk Heere, Bart Marcelissen en Koen Verhagen kwamen nog eenmaal terug op het podium om een laatste applaus van het jeugdsauwelpubliek te ontvangen. Ze ontvingen De Gouwe Jeugdton als tastbare herinnering aan een aantal mooie jaren. Jeffrey Aerts, Karin Luppens en Hans Leijten werden geëerd vanwege hun verdiensten voor het jeugdsauwelen. En de zangers van Okeedan maakten het feest compleet door alle jeugdsauwelaars mee te nemen op het podium.

Het was een spannende middag. Niemand kon op voorhand zeggen wie er uiteindelijk zou gaan winnen. Wethouder Bert van den Kieboom had achteraf de juiste woorden. “Toen de eerste deelnemer was geweest, zei ik tegen Mary: ‘deze zou wel eens kunnen gaan winnen’. Dat heb ik daarna na iedere deelnemer gezegd. En op het laatst wist ik het niet meer’.