TOPPERS TUSSEN DE TOPPERS

VIJFDE LUSTRUM JEUGDSAUWELGALA OP 28 EN 29 JANUARI

 

FAANTELAAND – Tussen 1998 en 2020 werd er een mooie serie neergezet: 23 achtereenvolgende Jeugdsauwelgala’s. Die reeks werd ruw onderbroken door een virus waar we de naam liever niet meer van uit willen spreken.

 

Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder, want het sauwelvirus valt namelijk NIET te bestrijden. Dat overleeft alles. De 24e editie van het toernooi om de Jan Kuijpers Bokaal werd afgelopen najaar ingehaald. Met een hele verrassende winnaar: nieuwkomer Luc Fijneman. Hij versloeg zowel Sem van Suntenmaartensdijk en Keet de Kort, twee vertegenwoordigers uit de Veerse jeugdtonpratersklas die ontzettend succesvol waren geweest bij het allereerste Brabants Kampioenschap Jeugdtonpraten in april 2021 in Hilvarenbeek. Sem werd namelijk bekroond tot Brabants kampioen en Keet wist de publiekprijs te winnen. Het zegt genoeg over het hoge niveau van de talenten uit het Faantelaand.

 

Bij het vijfde lustrum zijn ze alle drie van de partij. Winnaars tegen winnaars. Je zou bijna denken dat het een strijd tussen dit trio giganten gaat worden. Maar na 24 Jeugdsauwgala’s kan worden geconcludeerd dat er geen outsiders bestaan. Bij dit toernooi is nooit sprake geweest van een underdog.

Tom van Uijen staat namelijk ook weer opgesteld. Voor de tweede keer. Tom gaat in de ton als ‘Bakker Tuinbroek’.

Jesper Vissers maakt zijn debuut in de jeugdton in de creatie van taxidriver ‘De Witte Theo’.

 

En Liv de Kort – de twee jaar oudere zus van Keet – is intern besmet. De verrichtingen van haar zusje werkten aanstekelijk en ze kon zich niet meer bedwingen. Liv de Kort gaat het proberen als ‘Zieke Martens’.

Ze gaan het opnemen tegen titelverdediger Luc Fijneman (Thuur Frituur),

Keet de Kort (Floor Vink)

en Sem van Suntenmaartensdijk (Hippie de Beroepsactivist).

 

Verder wordt er afscheid genomen van Lotte Kerhof en Tess Reversma. Zij hebben de jeugdsauwelaarspensioensgerechtigde leeftijd bereikt. Muziek is er van Jeugdhofkapel De Smulnarren uit Oosterhout en Opleidingsorkest Harmonie de Eendracht uit Raamsdonksveer. Optredens van The Rhythm Sticks de winnaars van het Blèrconcours. Het geluid wordt verzorgd door Werner van Elst. De presentatie is in handen van Kristel Zijlmans.

 

Op zaterdag 28 januari spelen de jeugdkletsers voor de vakjury, die uiteindelijk de Jeugdoppersauwelaar van het jaar 2023 gaat bepalen en tevens de winnaar van de Jan Kuijpers Bokaal.

Op zondag 29 januari zit er een Jeugdjury, die de talenten opnieuw onder de loep gaat nemen. De inzet is dan de jeugdjuryprijs, alsmede een plaatsje in de ton bij D’n Boel Plat op carnavalsmaandag.

 

Beide middagen beginnen om 13.41 uur. De jeugdsauwelmiddagen worden gehouden in Partycentrum De Witte Leeuw. Kaarten (à €3,50) zijn verkrijgbaar via de websjop op www.de-cor.nl/websjop