Oorsprong - De gouden Papleepul

op .

Het scholenproject dat voor het eerst tot leven kwam in 2002 en als doel heeft carnaval onder de aandacht te brengen van de jeugd, heeft inmiddels tot tevredenheid van vele kinderen uit groep 6 al diverse jaren een vervolg gehad. Het doel van dit project is om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met alle facetten van carnaval en de wijze waarop dit in het Faantelaand wordt gevierd. De keuze voor kinderen van rond de tien jaar oud is een doelbewuste. Het bijbrengen van enige kennis over carnaval met de hoop dat zij in de jaren die hierop volgen deel uit willen maken van de jeugdraad of de stap wagen om in de ton te stappen voor het jeugdsauwelen. Het allerbelangrijkste van dit project is enthousiasme te kweken voor het carnaval in Raamsdonksveer. Het scholenproject is verwoord in een speciaal boekwerkje dat de titel heeft: “Wai gieten ut d’r mee DE PAPLEEPUL in”. De auteurs van het eerste uur van het scholenproject waren: Els den Boer, Bert van de Kieboom en Jan Marcelissen.
Wim Zijlmans zorgde na het ontstaan van de Papleepul dat het boekwerkje actueel bleef door het jaarlijks aan te laten passen door de firma Publipush.
In 2012 is de Papleepul aangepast aan de huidige wijze van lesgeven. Hierbij waren de onderwijskrachten; Karlijn Fens, Lia Kuijten, Carla van Dal en Johan Wiercx van het C.O.R. bestuur bij betrokken. De kinderen wordt op een ludieke manier verteld hoe het carnaval is ontstaan en op welke wijze het wordt gevierd in het Faantelaand. Zo ook dat elke plaats een eigen naam heeft met carnaval en dat dit het Faantelaand is voor Raamsdonksveer. Alle onderdelen komen aan bod zoals, hoe ontstaat een motto nu eigenlijk en wat is daar de bedoeling van; over het sauwelen voor volwassenen en dat inmiddels het jeudsauwelen al meer dan 15 jaar met veel plezier wordt uitgevoerd door kinderen; het waarom van de optochten en wat erbij komt kijken om een carnavalswagen van soms wel 10 meter hoog te bouwen. De bouwhal wordt in het kielzog van de jeugdprins bezocht door de kinderen om met eigen ogen te kunnen zien hoe een carnavalswagen tot stand wordt gebracht. Alle activiteiten welke worden ondernomen gedurende het carnaval komen aan bod. Een van de belangrijkste is hiervan het Snotpinnekesbal. Het afsluiten van carnaval met het verbranden van de ‘Grotste Faant’ en het inleveren van de sleutels aan de Wethouder en dat het verbranden van de ‘Grotste Faant’ begeleid dient te worden door het Destaggenaovundlied. Het werkboekje sluit af met een kwis om de opgedane kennis te testen.

Naast dit werkboekje voor de kinderen, zijn op de scholen verschillende ondersteunende materialen aanwezig, zoals steeds de nieuwste carnavals cd, zodat ook het winnend carnavalslied aangeleerd kan worden. De leerkrachten kunnen achtergrond informatie putten uit de enige “carnavalsbijbel”die het Faantelaand kent: het boek “22 jaor Faantelaand”. Om de kinderen te laten zien en horen wat sauwelen is , is er een videoband van zowel het volwassen-sauwelen als het jeugd-sauwelen aanwezig. Als extraatje krijgen alle kinderen een groot insigne van de tekening  de Papleepul die ze zelf mogen inkleuren. Dré Fens zorgde maakte jarenlang zo’n 125 gipsen insignes per jaar voor de kinderen.

De Gouden Papleepul
Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen heel actief zijn voor het Carnaval. Het is heel belangrijk om de activiteiten van de jeugd van het Faantelaand te waarderen en de jeugd te motiveren om het carnaval in het Faantelaand levendig te houden. De Gouden Papleepul wordt uitgereikt aan een persoon of een groepje dat voldoet aan de volgende voorwaarden:
- leeftijd tot 18 jaar;
- woonachtig in ’t Faantelaand;
- draagt een lange periode een flinke kei bij om het carnaval in ’t Faantelaand
levendig te houden;

- is een inspiratiebron voor andere jeugd;
- is een voorbeeld voor andere carnavalsvierders.

De Gouden Papleepul wordt door de jeugdprins uitgereikt tijdens een carnavalsactiviteit waar de persoon of groep actief in is.